Stichting Taekwondo Eddeane

Stichting Taekwondo Eddeane is opgericht in het jaar 2013 en is bevestigd in de wijk Overvecht in Utrecht. De trainingen worden verzorgd door rijksgediplomeerde trainers. Binnen de stichting worden de lessen gegeven volgens de olympische vorm van Taekwondo, dat ondersteund wordt door de World Taekwondo federation uit Korea.

Taekwondo

Taekwondo is een vorm van een ongewapend gevecht. Letterlijk vertaald betekent Tae voet, kwon hand of vuist en Do de manier of de weg. Volledig uitgeschreven is Taekwondo het gebruik van de hand en de voet, met als doel verdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid. Taekwondo is niet alleen een vechtsport maar ook een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen. Je ontwikkelt hierbij je lichamelijke gezondheid, coordinatie en zelfverdediging. Taekwondo legt het accenten op de ontwikkeling van traptechnieken, beweeglijkheid en aaneenschakelingen van diverse technieken dynamischer.

Geschiedenis

De oorsprong van Taekwondo ligt in Korea. De naam Taekwondo is afgeleid van Taekgyeon. Taekgyeon was een vorm van zelfverdediging die reeds meer dan 200 jaar geleden bestond. Taekwondo ontstond begin jaren 50 toen vijf oorspronkelijke kwans besloten hun krachten te bundelen binnen een stijl. In het begin werd de naam Tae Soo Do gebruikt om de beoefende vechtkunststijl aan te duiden. In 1955 werd deze naam vervangen door de naam Taekwondo. De naam Taekwondo is bedacht door de Koreaanse Generaal Choi Hong Hi, nadat deze scholen zich verenigd hadden in de Koreaanse Taekwondo Associatie (K.T.A.). In 1966 werd de International Taekwondo Federation opgericht als eerste wereldwijd verspreidde Taekwondo bond.In 1973 werd de huidige World Taekwondo Federation (WTF) opgericht. WTF taekwondo is de olympische sportvorm van taekwondo en omvat de vol contact sparring, alhoewel er met de handen niet op het hoofd mag worden geraakt. Het WTF is in handen van het Wereld Taekwondo Hoofdkwartier, beter bekend als Kukkiwon.

Doelstellingen

1. Verhogen van je doorzettingsvermogen
2. Concentratie: De concentratie van de spieren voor de beweging naar het doel in een korte tijd, tegenkracht, balans, beheersing van de ademhaling,massa en snelheid.
3. Zelfbeheersing: Zowel binnen als buiten de dojang.
4. Hoffelijkheid: Beleefd zijn tegen elkaar, eerlijk zijn, respect tonen voor de leraar en voor mensen die ouder zijn dan jezelf.
5. Integriteit: Eerlijkheid en oprechtheid heel belangrijk.
6. Enorme geestkracht: Een oprechte Taekwondo student moet zich inzetten voor vrede en rechtvaardigheid en zich niet laten afschrikken.

De training

Taekwondotraining bevat de volgende punten:
1. Techniektraining: standen, trappen, stoten en weringen (blokkeringen)
2. Stijlvormen (Poomsee): uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen)
3. Sparren (Kyorugi): een, twee en driestapsparren, vrij sparren, gearrangeerd sparren en het traditionele sparren.
4. Breektesten (Gye-pa) het breken van planken en dergelijke, door middel van tevoren bepaalde taekwondotechnieken.
5. Zelfverdediging (Ho shin sul): Je zelf bevrijden uit verwurgingen, armklemmen, omklemmingen, afweren van aanvallen met een mes, korte en lange stok e.d.